Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


3. fejezet NST? - El, vazze!

2020.08.29

NST? - El, vazze…

 

1957. Bombaként robban az amerikai orvostársadalomba, hogy Orvan Hess és társai kifejlesztettek egy magzati szívmonitor készüléket, mellyel a világon elsőként figyelték folyamatosan a magzat elektromos szívjeleit. A ’60-as években tovább fejlesztik, óriás méretét is lekicsinyítik, s szépen begyűrűzik a köztudatba, alkalmazni kezdik az első CTG készülékeket a magzat szívműködésének detektoros megfigyelésére.

Népszerűsége olyan hamar növekedett, mint később az eldobható pelenkáké. Nincs visszaút.

Mára a szülészeteken a leggyakrabban használt eszközzé avanzsált.

Egy újabb csodatalálmány, amivel már azt is megkérdőjelezik, amit a bennünk fejlődő magzatok több millió éven át hiba nélkül tudnak: azt, hogy az anyaméhben az utolsó 3(+) hétben is „vesznek levegőt” és tökéletes ritmusban ver a szívecskéjük.

Jellemzően a várandósság utolsó szakaszában, a 37. héttől kezdődően kötelezik a kismamákat arra, hogy jelenlenek meg eme vizsgálaton.

Az édesanyákat megnyugtatják: „- Drágám, ezzel a kis készülékkel egyszerre tudjuk mérni a magzat szívműködését és a méhösszehúzódásokat, sőt a magzatmozgásokat is – dörmögi fülünkbe deres hajú szülész-nőgyógyászunk.

Csodálatos! „Ezzel a kisbabáját tökéletes biztonságban tudhatja.”

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nos, leülsz egy fotelba, bezseléznek és rád teszik a tappancsokat, s ha szerencséd van, meg is találják azt a pontot a hasadon, ahol mérni is tudnak valamit. Mert ám az esetek többségében a bent már korántsem olyan hevesen lubickoló kisbaba nem igazán érti, hogy minek ez a nagy hűhó, és köszöni szépen, tökéletesen jól van annak ellenére, hogy bent korom sötét van, s alig van egy gombostűnyi szabad hely. wink

Körbe röhögi a személyzetet, és angolosan oldalra fordul, hogy még véletlenül se legyen optimális a görbe.

  • „Ejhh, kedves kismama, ez így nem lesz jó.”

És ilyenkor jön az újabb kör. Vagy hazamész és jössz újra. Egy nap, két nap, ki tudja hány nap múlva.

 

** A magzati szívműködés fokozott megfigyelése indokolt lehet a betöltött 40. hét után. Előtte – ha nincs semmilyen probléma – teljesen célszerűtlen.

Hovatovább újra le kell írjam, amit már sokan sok helyen leírtak előttem is, hogy a magzati életkort pontosan kiszámolni a mai napig nem képes a tudomány. S nem is lesz soha. Egy becslést tud adni, amely viszonyítási alapul szolgál. A „szerencsekereket” pörgető szakemberek merevgörcsös ragaszkodása egy napra pontos születési dátumhoz nemhogy nem életszerű, de orvosilag is elítélendő. **