Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Várandósgondozás Plus

**** Az oldal jelenleg szerkesztés alatt áll. ***

 

Kedves Kismamák, Leendő Édesanyák,

Életetek legcsodálatosabb és egyben legizgalmasabb időszaka áll előttetek. Minden perce – még a legnehezebb is – felbecsülhetetlen ajándék. Annyira szép a mi magyar nyelvünk, hiszen a terhesség a régi ’tereh – gyönyörűség’ szóból ered, mégis napjainkban a legritkább esetben tekintünk gyönyörrel a várandósság, pláne a szülés elé. A szülészeti osztályokon irányított szüléslevezetés zajlik, a kismamák döntő többségében traumatikus élmény marad, a szülő nők – saját beszámolóik alapján – a megaláztatás legkülönbözőbb formáit élik át. Tegyünk együtt azért, hogy ez gyökeresen megváltozzon!

Higgyük végre el, hogy képesek vagyunk életet adni gyermekünknek! Akárcsak elődeink, teljesen háborítatlanul.

Ebben kívánok nektek egy kis segítséget nyújtani. Néhány fontos dolog, ami a Várandósgondozási könyvben (még) nem szerepel. Akár otthon, akár kórházban tervezel szülni, az első és legfontosabb, hogy ismerd meg a szülés valódi élettanát. Nem könyvekből és nem is hátborzongató szüléstörténeteken keresztül, amit barátnők, anyukák, nagymamák, nagynénik mesélnek nekünk. Nem. Annak semmi köze a valódi szülésélményhez. Anyukáink generációja – önhibáján kívül – nem tudja átadni nekünk e tudást, viszont ezt jól tudják pótolni a bábai szülésfelkészítő tanfolyamok, melyet a legtöbb bábapraxis rendszeresen tart (mindenkinek ajánlom, nem csak otthonszülést fontolgató pároknak!)

Bővebben itt is tudsz tájékozódni róluk:

1. Bábakalács Születésház https://www.facebook.com/BabakalacsSzuleteshaz

2. Béres Edina, független bába https://www.szulesbabaval.hu/

3. Holdudvar Bábaház http://holdudvar.babahaz.hu/

4. Életfa Bábapraxis https://babapraxis.hu/

5. MindenholJó Bábapraxis https://www.mindenholjo.com/

6. Bábaszolgálat Kft. https://www.erkezikababa.hu/korhazak-es-szuleszetek/babaszolgalat-kft-intezmenyen-kivuli-szolgaltato/55955/

Továbbá, ismerd meg alapvető betegjogaid. Azok mindenhol és minden körülmények között érvényesek. Külön kiemelendő az ’önrendelkezési jog’ és ’az ellátás visszautasításának joga’, mely mindenkit megillet. A beleegyezésed nélkül semmilyen beavatkozást nem végezhetnek a kórházban. „Bármely egészségügyi beavatkozás elvégzésének feltétele, hogy ahhoz a beteg a beleegyezését adja. A beleegyezés bármikor visszavonható.” (Forrás: http://www.eszii.hu/betegjogi-tajekoztato)

Talán a legkényesebb téma, mellyel még ma is vékony jégre lépünk: otthon szülni vagy kórházban?

Az otthonszülést a 35/2011. (III. 21.) Kormányrendelet szabályozza, teljesen legális.

https://www.otthonszules.hu/aktualis-modositott-otthonszules-rendelet/

Otthonszülés esetén ugyanolyan biztonságban vagytok, mint kórházi szülés esetén. Semmilyen extra kockázattal nem jár! Nem veszélyezteted sem a babád, sem a saját egészséged!

!! Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy nem a kórházi szülés ellen és kizárólag az otthonszülés mellett kell kardoskodni, hanem hogy a kettő egymást kiegészítve, egymást támogatva tudjon működni, mint ahogyan ez már számos más országban működik !!

Ma Magyarországon a babák 3-4% születik teljesen természetes úton. Azok a  babák, akik otthon születnek meg. Az igazság ennek pont a fordítottja. A babák 96-97%-a meg tudna születni teljesen természetes úton. Háborítatlanul. Pont ugyanúgy, ahogy a Te nagymamád, és az Ő nagymamája, és annak a nagymamája és így tovább. Folytathatnám a sort az első emberig.

** 100 milliárd ember nem tévedhet! smiley  

Az emberiség 50 ezer éve alatt - a XX. század közepéig -  legalább ennyien születtek otthon. Szépen, csendben, békében, háborítatlanul.

Jómagam 2020 őszétől  karitatív jelleggel  ingyenes szülésfelkészítő alkalmakat szeretnék szervezni szülésznők, bábák, dúlák bevonásával az arra nyitott pároknak, hogy - pénztárcától és társadalmi rétegtől függetlenül - mindenki megkaphassa azt a nélkülözhetetlen tudást, amit annak idején  mi is megkaptunk a párommal a bábai szülésfelkészítő tanfolyamon.

Helyszín: Szada ( a Gödöllői-dombság ölelésében fekvő, festői szépségű község)

A pontos menetrend, időpontok még nem ismertek, egyeztetés alatt állnak. Az igényeket folyamatosan szeretném felmérni.

Amennyiben szívesen részt vennétek ingyenes, valóban a természetes szülésre felkészítő alkalmakon, kérlek jelezzétek a megadott elérhetőségek valamelyikén! Köszönöm!